Indrė Sapagovaitė Briedelienė: „Savo svečius lepinu estetika“

Data:

Pasidalinkite:

Priimti svečius namuose – ir džiaugsmas, ir atsakomybė. Norisi, kad visi jaustųsi jaukiai, patogiai ir mėgautųsi maloniu bendravimu. Indrė Sapagovaitė Bredelienė žino, kas yra geras skonis ir puikiai išmano etiketo taisykles. Moteris patarė, kaip derėtų priimti svečius ir papasakojo, kokiais būdais pati rodo svetingumą.

Indrė Sapagovaitė Briedelienė / Instagram: #indresap

Indre, kokie svetingi namai pagal tave?

Tai namai, kuriuose svečiai priimami jiems rodant dėmesį ir rūpestį nuo pat atvykimo. Svetinguose namuose groja muzika, sklinda gera energija, yra jauku ir šilta.

Kokį duotum etiketo patarimą tiek einančiam pasisvečiuoti, tiek sutinkančiam žmones savo namuose?

Kiekvieną svečią mandagu sutikti asmeniškai ir su šypsena. Tai ypač aktualu, jei laukiama būrio žmonių. Gražu, jei šeimininkas atvykusiems iškart pasiūlo mėgstamo gėrimo ir įtraukia į pokalbį.

Vykstant į svečius derėtų nepamiršti, kad gera nuotaika ir parodyta iniciatyva bendrauti yra vienas svarbiausių dalykų. Taip pat mandagu atnešti mažą dovaną namų šeimininkams. Tai gali būti saldainiai, gėlės ar geras vynas ar šampanas.

Maistas, gėrimai. Kaip visiems įtikti?

Kai planuojate, kuo  pavaišinti  svečius,  mandagu  iš  anksto pasidomėti apie alergijas ar nemėgstamus produktus. Kitu atveju užtenka apgalvoti, ar bus pakankamai pasirinkimo, jei svečiai nevalgys dalies patiekalo ar tam tikro produkto. Žinoma, namų sąlygomis persistengti nereikia, tačiau jei pati ruošiu užkandžius, suplanuoju, kad būtų bent dviejų rūšių ir patogiai valgomi. Dažnai pasitaiko, kad užkandžiai patiekiami be reikiamų indų ar kitų priedų. Galvojant,  kokį  pagrindinį   patiekalą  patieksite,  yra  geriausia išsirinkti tokį, kuris gali būti lengvai pritaikomas  pagal skirtingus pageidavimus. Pavyzdžiui, mėsa su dviejų ar trijų rūšių garnyrais. Jei svečias nenori mėsos,  galės pasisotinti valgydamas skirtingus garnyrus, o  jei vienas garnyrų netiks, bus dar du pasirinkimai. Jei laukiama ir vaikų, geriausia būti pasiruošus švelnesnio skonio tą patį patiekalą ar grynų produktų (pvz., vaisių, uogų, kepinių). Juk ne visada suaugusiesiems skirtas maistas mažyliams yra skanus. 

Indrė Sapagovaitė Briedelienė: „Pagal etiketo taisykles, keliaujant į svečius mandagu šeimininkams nešti mažą dovaną“ 

Pramogos ir pokalbiai. Gal turi kokių nors patarimų, kaip prasmingiau, originaliau praleisti vakarą su draugais?

Kiekviena  kompanija  turi  savo  bendravimo  stilių ir mėgstamas temas. Į tai atsižvelgiant, galima iš anksto pasiruošti keletą žaidimų pokalbiams paįvairinti (nesudėtinga rasti internete). Jų yra įvairiausių, tik reikia tam skirti laiko ir rodyti iniciatyvą.

Kaip pati lepini savo svečius?

Savo svečius lepinu estetika – dekoruotu ir kaskart kitaip serviruotu stalu, namų kvepalais, žvakių kuriamu jaukumu. Nuolat stebiu, kad visi būtų įtraukti į pokalbius, nenuobodžiautų. Pasirūpinu skirtingais gėrimais, kad kiekvienas gautų savo mėgstamų. Tai ir yra mažos smulkmenos, kuriomis išreiškiamas individualus dėmesys kiekvienam svečiui.

Lauktuvės. Ką pati mėgsti nusinešti ir ką džiaugiesi gavusi iš apsilankančių svečių? Ar apskritai yra taisyklė, kad reikia kažką dovanoti?

Yra etiketo taisyklė, kad keliaujant į svečius yra mandagu šeimininkams nešti mažą dovaną. Ji yra skirta tik jiems, todėl nereikia tikėtis, kad įteiktas vyno butelis bus iškart atidarytas. Šeimininkai gautas dovanas gali pasidėti į spintelę ir atidaryti tada, kai patys to nori. Nebent yra iš anksto susitarta, kas kokia vakarienės dalimi rūpinasi.Tada ši taisyklė negalioja ir maistas ar gėrimai gali būti serviruojami iškart. Man patinka dovanoti gėlių, gerų saldainių dėžutę, šeimininkų mėgstamo gėrimo butelį, kvepiančių žvakių ar kitų smulkmenų. 

Panašūs straipsniai

Lietuvis – tarp geriausiųjų pasaulyje

Viena iškiliausių Europos meistrų paroda „Homo Faber“ rengiama kas dvejus metus Venecijoje, Italijoje. Tai yra unikali galimybė pristatyti...

Dialogas tarp seno ir naujo

Interjero dizaino salono ,,Eichholtz by Elegant home“ įkūrėjai ir žurnalo ,,Elegant home“ redaktorei Gustei Pocevičienei kaip niekam kitam...

Asta Meschino: „Namai – šeimos tvirtovė“

Asta Meschino – elegancijos, gerų manierų ir moteriškumo pavyzdys. Šį kartą norime pažvelgti į šios žavingos moters namus:...

Kęstas Rimdžius: „Esu išrankus namų detalėms”

Kęstui Rimdžiui – stilistui, profesionaliam plaukų meistrui, Vilniaus širdyje esančių įvaizdžio namų „KUKLA Beauty Box“ įkūrėjui ir vadovui...